Kaj je kompetenčni center za razvoj kadrov in kako deluje

kompetenčni center za razvoj kadrov

Na področju informacijskih tehnologij so se združila slovenska visoko tehnološka podjetja in država, Evropska Unija ter ostali partnerji, ki skrbijo za razvoj visoko tehnoloških kadrov. Zato je kompetenčni center za razvoj kadrov postal center za napredne rešitve za slovenska podjetja, ki nastopajo na domačem ter tudi na svetovnem trgu in so tako lahko konkurenčna tujim podjetjem z veliko več budgeta ter kadra. Podjetja in organizacije v partnerstvu skupaj izvajajo različna usposabljanja na visokem nivoju. Tako slušatelji spoznavajo najsodobnejše napredne tehnologije, katere lahko rešujejo sodobne težave in izzive. Zanje najdejo pametne ter prilagodljive rešitve.

kompetenčni center za razvoj kadrov

Projekt je zasnovan tako, da zagotavlja napredno usposobljen visoko tehnološki kader, ki je nujen za to, da lahko slovenska podjetja prodrejo na tuji trg. Na področju IKT je to še posebej pomembno, ker je konkurenca res huda in se izjemno hitro razvija. V teh tehnoloških podjetjih razvijajo pametne rešitve za družbene izzive, v katerih smo vsi danes. Tako ustvarjajo rešitve za pametna mesta in sodobne skupnosti. Najdejo primerne in ekološko sprejemljive rešitve za energetiko, mobilnost, zdravstvene izzive, krožno gospodarstvo ter tudi za tehnologijo, ki se uporablja v vesolju. Vse pa temelji na znanstvenih osnovah.

Dejansko je ta projekt bil zasnovan z razlogom, da ustvari nova znanja zaposlenih, ki so v tehnoloških podjetjih, katera so se pridružila inovativnemu projektu. Tako so vzpostavili dolgoročno sodelovanje med njimi. Zato pa se lahko med podjetji prenašajo tudi dobre prakse ter lahko tudi zaposleni sodelujejo v več projektih. Tako se partnerska podjetja med seboj mrežijo in skupaj postanejo bistveno bolj konkurenčna proti tujim silam.

Ta projekt je pritegnil zanimanje Republike Slovenije in tudi Evropske Unije, ki sta projekt tudi sofinancirali. To je super novica, ker se je mentaliteta v teh podjetjih obrnila v sodelovanje in ne v tekmovanje, kot smo do sedaj bili vajeni. To je za našo celotno družbo pozitivno in pohvalno.