Akumulator je za vozilo izjemno pomemben

akumulator

Avto ima ogromno delov, ki poskrbijo, da se lahko z njim vozimo. Med bolj pomembne dele, brez katerega avto ne bo niti vžgal, je akumulator. Na vsake toliko časa ga je potrebno zamenjati in svojega lahko najdete na www.silux.si/izdelki/dodatna-oprema/akumulatorji.

akumulator

Akumulator oz. baterija

Akumulatorju nekateri pravijo tudi baterija. In res je baterija opis dela, ki ga pripisujemo akumulatorju. Akumulatorji so zadolženi, da po celem avtomobilu dovajajo električno energijo. Če električne energije ni, se avto ne bo niti zagnal. Zato ni treba poudariti pomembnosti akumulatorjev. Poleg vžiga motorja, med drugim baterija poskrbi tudi za delovanje radia in avtomobilskih luči. Brez kakovostnega akumulatorja tako vožnja z avtomobilom pač ni mogoča.

Če je baterija prižgana dalj časa, ko avto ugasnete, se lahko baterija izprazni. Največkrat se to zgodi, če pozabite ugasniti luči ali pa imate dalj časa prižgan radio. V tem primeru akumulatorja ni potrebno zamenjati, morate pa ga napolniti, To storite tako, da svojo baterijo povežete z akumulatorjem drugega avta. Baterija se bo napolnila in avto bo spet delal.

Zamenjava akumulatorja

Baterijo je morda potrebno zamenjati iz več razlogov. Največkrat jih je treba zamenjati zaradi preteka življenjske dobe. V tem primeru je baterija oddelala svoje in vi se morate odločiti za drug akumulator, ki bo zamenjal vašega nedelujočega. Tudi, če baterija še deluje, je dobro, da ga po določenih letih zamenjate. Starejši akumulatorji se namreč hitro izpraznijo. In prazni akumulatorji povzročajo le slabo voljo. Poleg tega so starejši akumulatorji bolj dovzetni za morebitne težave.

Ko menjate baterijo, se morate prepričati, da je primerna za vaše vozilo. To pomeni, da morate biti pazljivi na dimenzije in ostale specifične lastnosti, ki se razlikujejo. Če boste izbrali napačno baterijo, je večja verjetnost, da bo prišlo do težav. Če niste prepričani, kakšen akumulator bi bil primeren za vaš avto, se lahko posvetujete z vašim serviserjem ali pa to preverite v navodilih vašega avtomobila.