Vint Cerf

Vint Cerf

Vint Cerf je ameriški internetni pionir, ki je priznan eden od očetov interneta, ki si je ta naslov delil s soavtorjem CPP/IP Bobom Kahnom. Njegovi prispevki so bili nagrajeni s častnim diplomami, ki vključujejo nacionalno nagrado na področju tehnologije, nagrado Turing, predsedniško nagrado svobode, nagrado Marconi in članstvo v nacionalnem Akademija za inženiring. V zgodnjih dneh je bil Cerf upravitelj Združenih Držav za obrambne agencije Advanced Research Projects Agency, ki financira različne skupine za razvoj tehnologije TCP/IP.

Vint Cerf

Ko se je začel internet začel preiti na komercialno priložnost v poznih osemdesetih letih, je Cerf preselil v MCI, kjer je sodeloval pri razvoju prvega komercialnega poštnega sistema povezanega z internetom. Cerf je bil od začetka ključnega pomena pri financiranju in ustanovitvi ICANN. Leta 2012 je bil izvoljen za predsednika Združenja za računalniške stroje. Cerf je dejaven pri različni organizacijah, ki se prizadevajo, da pomagajo internetu zagotoviti humanitarno vrednost svetu. Podpira inovativne projekte, ki eksperimentirajo z novimi pristopi k svetovnim problemom vključno z digitalnim razkorakom, razlikami med spoloma in spreminjajočo se naravo delovnih mest. Rodil se je v New Havanu v Connecticotu. Cerf je odšel v sredno šolo Van Nuys v Kaliforniji skupaj z Jonom Postlom in Steve Crockerjem napisal je nekrolog. Oba sta bila prav tako ključna pri ustvarjenju interneta. V srednji šoli je delal v programu Rocketdyne v programu Apollo md drugimi pomagal pisati programsko opremo za statistično analizo za neporušne preskuse motorjev.

Cerfovo prvo zaposlitev po pridobitvi B.P diplomiral iz matematike na Univerzi Standford v IBM-u, kjer je dve leti delal kot sistemski inženir, ki podpira QUICKTAN. Odšel je na IBM, da se je vpisal na univerzo UCLA, kjer je zaslužil svojo M.S leta 1970 in doktorat iz leta 1972. Med študijskim letom je študiral pod vodstvom profesorja Geralda Estrina, delal v omrežni skupini podatkovnih paketov profesorja Leonarda Kleinrocka, ki je povezal prva dva vozlišča ARPANeta, predhodnika na internet in prispeval k gostitelju –to-host protokol za ARPANet. Medtem, ko se je UCLA srečal tudi z Bobom Kahnom, ki je delal na strojni arhitekturi ARPANet. Po doktorskem študiju je Cerf postal asistent na Univerzi Standfordv letih 1972-1976, kjer opravil raziskave o protokolih za paketno omrežje in s Kahnom izdelal protokol DoD TCP/IP. Cerf se je 1976 preselil v DARPA, kjer je ostal do leta 1982. Cerf igra vesoljsko ladjo na PDP-1 Muzej zgodovine računalnikov srečanje ICANN, 2007. Kot podpredsednik MCI Digital Services od leta 1982 do leta 1986 je Cerf vodil inženiring MCI Mail, prve komercialne e-poštne storitve, ki bo povezana z internetom.