Izdelava prototipa za odpravo pomanjkljivosti izdelka

3D tiskanje je danes postalo v mnogih vejah industrije že kar obvezen del razvoja posameznih izdelkov. Izkazalo se je, da gre za zelo preprost, učinkovit in hiter postopek z izjemno majhnimi stroški. Nič ni nenavadnega, da je ena njegovih glavnih funkcij tudi izdelava prototipa.

Prototipi so že od nekdaj izjemno pomembni pri razvoju novih izdelkov, saj z njegovo pomočjo lažje preverimo in testiramo nov izdelek. S pomočjo prototipa tako lahko s prve roke ugotovimo, kje so oblikovne in funkcionalne pomanjkljivosti, ki jih lahko v fazi izdelave nato odpravimo.

Izdelava prototipa s pomočjo 3D modeliranja

Za izdelavo prototipa je pomembna faza izdelava 3D CAD modela. Gre za natančno načrtovanje prototipa s pomočjo računalniškega programa v tridimenzionalnem prostoru. Na podlagi izrisanih dimenzij in oblike modela, sledi izdelava prototipa.

To je najhitrejši in cenovno najugodnejši način preverjanja vaših idej. Izdelava prototipa je izjemno hitra, stroški materiala so majhni, s prototipom pa lahko natančno preverite tudi funkcionalnost končnega izdelka.

Prednosti izdelave prototipa

Izdelava prototipa vam tako omogoča, da zaznate in odpravite napake še predno steče proizvodnja večje serije izdelkov. Prototipi namreč veljajo za popolnoma funkcionalne in vzdržljive z odličnimi trdnostnimi lastnostmi. Pri njihovem testiranju tako ni nobenega strahu, da bi se zlomili ali deformirali.

Prednost izdelave prototipov pa je tudi v tem, da jih lahko naknadno obdelujete, vijačite in barvate kot želite, prav tako pa so vodoodporni in odporni na večino olj, baz in kislin. Prototipi so izdelani le iz enega kosa in vam omogočajo testiranje izdelkov v različnih fazah njihovega razvoja.

Več informacij o izdelavi prototipnih modelov, si lahko preberete na spletni strani podjetja Deproma.si.