Zobni mostiček – ga potrebujete tudi vi?

zobni mostiček

Nasmeh je ena prvih stvari, ki jo opazimo pri človeku. Zato vsak strmi k urejenim in lepim zobem. Izpad zoba zagotovo negativno vpliva na posameznika in obstajajo rešitve, med njimi tudi zobni mostički, o katerih si lahko več preberete tukaj. Zobozdravstvo je prišlo daleč in ni redkost, da se vstavljajo različni nadomestki izgubljenega zoba. Zobni mostički spadajo med pogostejše rešitve ob pomanjkanju zob in veliko pacientov se odloči za njih. Primerni so tudi za vse posameznike, ki imajo strah pred operacijo, ki je načeloma potrebna pri vsaditvi zobnih implantatov in so prav tako pogosti pri nadomeščanju izgubljenih zob.

zobni mostiček

Kdaj so zobni mostički prava rešitev?

Zobni mostiček je izjemno preprost za uporabo. Enostavno je nataknjen namesto zoba, ki je izpadel. Lahko je nadomestek za enega ali več zob. Izdelan je tako, da ima dve medsebojni zobni prevleki. Na sredini pa so nadomestki enega ali več zob. Ker je zobni mostiček odvisen od sosednjih zob, ki držijo mostiček, morajo biti ti zobje zdravi. Ne sme biti nobenih sledov vnetja zobnega živca ali obzobnih tkiv. Le dva zdrava zoba bosta ustrezna nosilca za zobne mostičke. Zdrava mora biti tudi dlesen, da ne prihaja do dodatnih težav na zobovju.

Priprava zobnega mostička

Preden se namesti zobni mostiček, se pobrusi zdrava, stranska zoba, ki bosta služila kot nosilca. Potem se odtisne zobovje, da je točno zabeležena postavitev zob. Zobozdravnik se s pacientom posvetuje o njegovih željah glede barve in oblike nadomestnega zoba. Ko je zobni mostiček izdelan, se naredi preizkus. Tako ni kasnejših problemov z mostičkom, da bi pacienta motil pri vsakdanji rabi. Ko je pacienta 100% zadovoljen z zobnim mostičkom, zobozdravnik pritrdi mostiček. Vsi dodatni delčki, ki bi lahko motili ugriz so v tej fazi odstranjeni in po cementiranju zobnega mostička, je poseg končan. Pacient ima spet vse zobe.