Kako zobni aparati izboljšajo vaše zdravje in lepoto vašega nasmeha

zobni aparati

Zobni aparati so naprave, ki se uporabljajo za popravljanje zob in ustnega tkiva. So lahko kovinski, keramični ali plastični in se uporabljajo za popravljanje različnih težav, kot so zobna gniloba, ukrivljenost zob, izbočenost in pomanjkanje prostora v ustih. Aparat za zobe je lahko fiksen ali snemljiv. Fiksni aparati so vgrajeni na zobe in jih ni mogoče odstraniti, medtem ko so snemljivi zobni aparati odstranljivi in jih je treba nositi vsak dan. Aparati so pogosto predpisani za otroke in mladostnike, ki imajo težave z zobmi in ustnim tkivom. Toda aparati se lahko uporabljajo tudi za odrasle, ki želijo popraviti težave z zobmi ali izboljšati videz svojega nasmeha. Eden od glavnih razlogov za uporabo zobnih aparatov je korekcija ukrivljenosti zob.

zobni aparati

Ukrivljenost zob lahko povzroči težave pri žvečenju in govoru ter tudi poveča tveganje za zobno gnilobo in izpadanje zob. Z zobnimi aparati se lahko te težave odpravijo, saj se zobje postopoma premikajo v pravilno pozicijo. Drugi pogost razlog za uporabo zobnih aparatov je pomanjkanje prostora v ustih, ki lahko povzroči izbočenost zob. Zobni aparati lahko pomagajo pri premikanju zob, da se zapolnijo praznine in se zobje postavijo v pravilno pozicijo.

Zobni aparati so tudi učinkoviti pri odpravljanju tako imenovanega “dvojnega spodnjega” jezika, ki se pojavi, ko se spodnji premolarji in molarji premikajo preblizu jeziku, kar lahko povzroči bolečine, težave z dihanjem in govorom. Zobni aparati so lahko neprijetni za nošenje, vendar je to le začasno. Zobozdravnik bo natančno določil čas za nošenje zobnih aparatov, ki je pot en za vsakega pacienta, vendar je ponavadi med 1 in 3 leti. Medtem ko nošenje zobnih aparatov lahko zahteva nekaj prilagajanja, večina ljudi hitro prilagodi in ne poroča o veliko neugodja. Preden se odločite za uporabo zobnih aparatov, se bo zobozdravnik posvetoval z vami o vaših ciljih in razpoložljivih možnostih. V nekaterih primerih lahko zobozdravnik tudi predlaga kombinacijo zobnega aparata z drugimi vrstami zdravljenja, kot so ustna vodna terapija ali zobna obnova.