Hernija diska, kako si lahko pomagate sami

hernija diska

Imate težavo s hernijo diska, potem pridobite več informacij o tej težavi. Hernija diska je poškodba medvretenčne ploščice, ki navadno nastane zaradi različnih preobremenitev hrbtenice. Stanje se lahko pojavi kjerkoli vzdolž hrbtenice, a najpogosteje v ledvenem predelu, saj so tam obremenitve diskov največje. Zato je pogost vzrok za bolečine v predelu križa, ki lahko potujejo tudi v nogo. Kljub temu, da je bolečina ob herniji diska lahko zelo huda, lahko z ustrezno terapijo izveni v nekaj tednih. Sicer pa se hernija diska pojavlja v vseh starostnih obdobjih, najpogosteje pa med delovno populacijo.

hernija diska

Hernija diska – vzroki

Najpogosteje hernija diska nastane kot rezultat naravnih, s starostjo povezanih degenerativnih sprememb, lahko tudi zaradi nenadnega giba, dvigovanje težkih bremen, ali zaradi poškodbe hrbtenice, ob padcu. A zavedati se je treba, da so nekateri ljudje bolj nagnjeni k nastanku hernije diska. Med dejavnike tveganja zato spadajo tudi:
• Prekomerna telesna teža,
• Specifična telesna konstitucija – suhi in visoki posamezniki,
• nepravilno dvigovanje težkih bremen,
• ponavljajoče aktivnosti, ki obremenjujejo hrbtenico,
• sedež življenjski slog,
• neaktivnost posameznikov in
• kajenje.

Hernija diskov – simptomi

Simptomi se razlikujejo od tega, kje in v kakšni meri je do hernije prišlo. Če herniacija ne pritisne na živec, bo pacient izkusil le blago bolečino v hrbtu ali ne bo bolečin Če pa pride ob herniaciji do pritiska na živčne strukture, bodo prisotni poleg hujše bolečine v hrbtu, tudi otopelost, mravljinčenje ali šibkost mišic v območju inervacije prizadetega živca. Hernija v predelu ledvene hrbtenice lahko povzroči pritisk na išiadični živec, kar povzroči bolečino znano pod imenom išias in jo posameznik čuti tudi v nogi.

Hernija diska – Semos terapija

Zdravnik običajno predpiše počitek, sprehode in fizioterapijo. Zdravila v obliki nesteroidnih antirevmatikov in analgetikov, zmanjšajo občutek bolečine, kar bo olajšalo zdravljenje. Lahko pa si izposodite za domačo uporabo Samos aparate za učinkovite terapije, ali obiščete fizioterapevta, ki uporablja njihove aparate.