Enolončnice: ideja za hiter, zdrav in zelo okusen obrok

enolončnice

Enolončnice veljajo za zelo hitro, preprosto in okusno jed, ki si jo ljudje še posebej radi pripravljamo v hladnem zimskem času. Na vašem jedilniku se lahko znajdejo tako tradicionalne slovenske enolončnice, kot tudi tiste, ki sicer sodijo v eno izmed svetovnih kuhinj. V kolikor v kuhinji radi ustvarjate in eksperimentirate, pa se lahko lotite priprave enolončnic, ki zaobjemajo tako tradicijo, kot tudi inovativnost. Predvsem slednje so tiste, ki bodo še dodatno popestrile hladne zimske dni in zbudile vaše brbončice. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najbolj priljubljenih enolončnic za katere verjamemo, da se bodo na račun svojega božanskega okusa znašle na vašem rednem jedilniku.

enolončnice

Od tradicionalne kuhinje do svetovnih specialitet

Enolončnica označuje jed, pri kateri se vse sestavine sočasno kuhajo pri nizki temperaturi v enem loncu. Ravno to je glavna prednost te izjemno okusne jedi, saj se med seboj v celoto poveže veliko okusov. Te se med seboj dopolnjujejo in ustvarjajo jed, ki je kljub svoji preprostosti, izjemno okusna. Spodaj vam predstavljamo nekaj najbolj priljubljenih:

  • jota: gre za priljubljeno slovensko jed iz zelja, krompirja, fižola in mesa. Gre za tradicionalne sestavine, ki skupaj tvorijo izjemno okusno jed, ki jo obožujejo prav vse generacije. Piko na i enolončnici dajo začimbe, kot so majaron, lovorjev list, čebula in črni poper.
  • pikantna piščančja enolončnica: odlična izbira za ljubitelje nekoliko bolj eksotične hrane. Gre za sladko in začinjeno enolončnico na osnovi kokosovega mleka, k njenemu bogatemu okusu pa prispevajo špinača, bazilika, čili in limetin sok.
  • madžarska enolončnica Lecso: gre za tradicionalno enolončnico iz madžarske klobase, paradižnika in paprike, njena posebnost pa je, da jo pripravljamo s pivom. Ta je tudi tista ključna sestavina, ki enolončnici daje zelo globok, bogat in specifičen okus.

Možnosti za pripravo enolončnice so neskončne, prav zato pa so med ljudmi tako zelo priljubljene – katero izmed naštetih pa si vi najraje pripravite?