Bratislava – odlična izbira za popotnike

bratislava

Bližajoči se božični prazniki so odličen izgovor za raziskovanje še neodkritih delov Evrope. V Bratislavi, prestolnici Slovaške, boste imeli priložnost uživati v turističnih znamenitostih, pa tudi odlični hrani, ki jo to evropsko mesto ponuja.

Geografska umestitev in prve naselitve območja

Bratislava leži na skrajnem jugozahodu Slovaške. Arheološki dokazi pričajo o dolgi prisotni človeških populacij na tem območju, prvi dokazi obravnavajo prisotnost človeka že v času prazgodovine. Kasneje so na območju Bratislave živeli Kelti in Rimljani, v 8. stoletju pa so se na območju naselili Slovani. Mesto se je razvilo v pomembno trgovsko središče in že leta 1291 pridobilo pravice svobodnega kraljevskega mesta.

 

bratislava

 

Z zgodovino povezane znamenitosti, ki jih ne gre spregledati

Mesto je prepoznavno po lastnem gradu, ki leži na planoti, ki je približno 100 m nad reko Donavo. Grad je bil dolgo rezidenca avstrijske kraljeve družine – vse dokler ga ni leta 1811 uničil požar. Od takrat je bil sicer večji del gradu obnovljen. Leta 1741 je monarhinja Marija Terezija zapustila Dunaj in se naselila v rezidenci v Bratislavi, saj so tedaj Dunaju grozili francoski in nemški vpadi. Prav obdobje habsburške monarhije v času Marije Terezije večina zgodovinarjev opisuje kot zlato ero Bratislave oziroma Slovaške. Zaradi bližine Dunaja (nekaj več kot 40 km) mesto sicer še vedno pogosto obiskujejo avstrijski gostje.

Na meji med Avstrijo in Slovaško se nahaja še en grad – grad Devine. Posebnost tega gradu je njegova lokacija na goratem skalovju s strateškim razgledom.

Vredna svojega obiska je tudi katedrala svetega Martina, zgrajena v 13. stoletju prejšnjega stoletja. V njej je bilo kronanih madžarskih kraljev, posebnost pa je tudi njen 85 m visok zvonik.

Slovaška je leta 1993 postala neodvisna republika, takrat je postala Bratislava središče predsedniških in drugih političnih teles. Tu se nahajajo: parlament, državni zbor ter preostale vladne institucije.

Sodobna Bratislava je pomembno kulturno središče Slovaške, hkrati pa predstavlja tudi univerzitetno središče države. V njej se nahajajo različna fakultete, šole, inštituti, Narodni muzej Slovaške, Narodna galerija Slovaške ter muzej.

Številne znamenitosti torej kličejo po tem, da se odločite in spravite na pot – v Bratislavo!